Hari ini tersangatlah rajin hendak membuat ROTI JALA. Makanan kegemaran seisi keluarga.
Jom lah ke dapur…Cepat masak Cepat boleh makan…..
ROTI JALA
Bahan-bahannya :
1kg Tepung Gandum
2 biji Telur
Pewarna Kuning
Air dan Garam
Cara-caranya:
Bancuh ke semua bahan-bahan ini kemudia ditapis dan dikirai di atas kuali yang leper.
Sebelum itu lengserkan minyak menggunakan daun pandan dan jika tiada batang serai pun boleh menggantikan.
Biar sebentar sehingga masak dan angkat lalu digulungkan semacam tikar.
Roti Jala sedap dimakan dengan kari Daging atau ayam.
Malah akan bertambah sedap bila dimakan bersama Sambal Tumis Ikan Bilis.
KARI DAGING
Bahan-bahannya :-
Daging direbus (sedang2)
Rempah kari daging babas
halia,bwng merah n putih diblender, serai dititik,
rempah tumis (50sen) separuh je,
kentang, tomato, air asam jawa n santan...daun kari sikit...
SELAMAT MENCUBA
(Maaf gambar-gambar yang lain tidak dapat dikesan)
No comments:
Post a Comment