Bahan-bahan :-
1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar – dipotong dadu)
(ikan hendaklah digoreng dahulu)
5 sudu sos cili
5 sos tomato
2 sudu besar sos tiram
5 tangkai cili kering - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 batang timun dibuang biji & potong dadu
1 biji tomato dibuang biji & potong dadu
1 potong nenas dipotong dadu
1 biji lada bengala (capsicum) hijau dipotong dadu
½ cawan air
Cara-caranya :-
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram.
4.Tambah air dan masukkan timun, nenas, tomato dan lada bengala.
5.Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment