MEE KARI NYONYA (LYNNDA'S STYLE)
BAHAN-BAHANNYA
1 kg mee kuning (dicelur) atau Kueh Teow – bihun pun boleh
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
Sedikit halia
4 sudu besar serbuk kari ikan BABAS
5 batang Bunga Kantan
Udang kering (beli yang paket RM5- kalau takda nanti tak sedap)
Fish ball / Tauhu dan lada yang ada isi ikan
2 kotak santan (santan kotak lebih tahan dari santan perah)
Isi kerang (beli yang dah siap kopek)
Taugeh (dicelur)
Daun ketumbar
CARA-CARANYA
1. Kisar bawang besar dan putih, halia dan udang kering.
2. Panaskan minyak tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan masukkan rempah kari.
3. Masukkan santan, air dan bunga kantan tunggu hingga kuah mendidih (pastikan tutup periuk tu)
4. Kemudian masukkan Fishball, tauhu dan akhir sekali isi kerang.
5. Jangan lupa garam secukup rasa dan sesudu gula sebab saya tak pakai Ajinomoto.
6. Mee dan taugeh dicelur (sekejap je) dan akhirnya dihiasi dengan daun ketumbar. Biasanya mee ni makan dengan sambal tumis kosong. Kalau takda pun tak apa.
No comments:
Post a Comment