Bahan-bahannya:-
1 Kg beras MOGHUL FAIZA BASMATHI
6 sudu besar minyak sapi
Rempah tumis
1 sudu rempah Beriani Faiza
6 biji bawang merah – dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
Sedikit gajus dan badam – diksar
1 biji bawang besar – dimayang
3 tangkai daun pudina dan ketumbar
½ susu cair (tairu buatan sendiri – susucair + air limau nipis)
Garam secukup rasa
Pewarna kuning telur
Bawang goreng untuk hiasan
Sukatan air : 1 cawan beras = 1 cawan air
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak sapi, kemudian tumiskan bawang yang telah dimayang tadi bersama rempah tumis.
2. Goreng hingga kuning dan bau wangi dan masukkan rempah beriani, daun pudina /ketumbar dan bersama bahan kisar kacau hingga rata.
3. Masukkan air dan garam tunggu sehingga mendidih. Masukkan susu cair dan beras, kacau rata dan tutup.Biarkan hingga kering.
4. Apabila sudah kering titisan sedikit pewarna ke dalam nasi.Tutup sehingga nasi betul-betul masak.
Bahan-bahannya:-
1 kg Udang Besar
Bahan-bahan Kisar:-
10 btg cili kering
1 inci Halia
1 btg Serai
5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
Bahan-bahan lain :-
2 sudu rempah bukhari Faiza
sedikit daun ketumbar
2 sudu tomato puri
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :-
1. Panaskan tumiskan bahan-bahan kisar tadi sehingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan gaul hingga rata.
3. Masukkan udang dan tunggu sehingga udang masak dan angkat.
Bahan-bahannya:-
1 kg daging lembu direbus separuh masak
Bahan-bahan Kisar:-
20 biji cili hijau
3 biji tomato
2 inci halia
1 btg Serai
5 biji bawang putih
2 biji bawang besar
Bahan-bahan lain :-
rempah beriani Faiza
sedikit daun pudina untuk hiasan
garam dan gula secukup rasa
bunga cengkih dan kulit kayu manis (tumis)
1 tin susu cair + air limau nipis (tairu buatan sendiri)
minyak untuk menumis
Cara-caranya :-
1. Panaskan minyak tadi.....tumiskan bunga cengkih n kulit kayu manis.
2. Kemudian tumiskan bahan-bahan kisar dan rempah beriani tadi sehingga garing.
3.Setelah garing masukkan susu cair, garam n gula tadi gaul hingga rata dan masukkan daging tadi.
4. Tunggu sehingga daging tadi lembut dan kuahnya pekat.
5. Siap untuk dihidangkan.
Bahan-bahannya:-
1 kg Kambing direbus separuh masak- (2 kali buang dan tukar air)
(bersihkan dgn tepung gandum dan air limau nispis - untuk menghilangkan hanyirnya)
Bahan-bahan Kisar:-
20 btg cili kering
3 inci Halia
1/2 inci lengkuas
3 btg Serai
10 biji bawang putih
3 biji bawang besar
Bahan-bahan lain :-
sedikit daun pudina
3 sudu tomato puri
1 tin tomato soup
4 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Bunga cengkih dan kulit kayu manis (tumis)
3 jenis minyak digunakan
( Minyak biasa + 2 sudu minyak sapi + 2 sudu marjerin-
tujuannya adalah untuk mendapat bau dan rasa yang berlainan)
Cara-caranya :-
1. Panaskan ketiga-tiga minyak tadi...tumiskan bunga cengkih n kulit kayu manis.
2. Kemudian tumiskan bahan-bahan kisar tadi sehingga garing.
3.Setelah garing masukkan pelbagai sos, garam n gula tadi gaul hingga rata dan masukkan kambing tadi.
4. Tunggu sehingga daging kambing tadi lembut dan kuahnya pekat.
5. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment